In 1739 gaf Johann Sebastian Bach het derde deel uit van zijn (een in die tijd heel gebruikelijke benaming) Clavier Übung. Waren deel 1, 2 en 4 voor clavecymbel, deel 3 is voor het orgel bestemd. Het zijn tweemaal tien bewerkingen op tien liederen die Bach al zijn hele leven met zich meedroeg: liederen uit de catechismus van Luther. Liederen ook die op school werden geleerd.
Doordat veel liederen ook in Luthers Deutsche Messe voorkomen, wordt wel eens de term ‘Orgelmis’ gebruikt voor deze verzameling van koraalbewerkingen.

Als een vroege opmaat naar het Lutherjaar 2017, klinken in dit concert de 10 ‘kleine’ koraalbewerkingen, gespeeld door Mirjam Berendsen. Elke bewerking wordt voorafgegaan door het gezongen koraal zelf, ook door Bach geharmoniseerd. Deze koor-koralen zijn uit diverse cantates afkomstig.

In de orgelbewerkingen, die Bach op de top van zijn muzikale kunnen schreef, wordt de tekst van de koralen op allerlei manieren uitgebeeld, bijvoorbeeld het aantal thema-inzetten bij ‘Dies sind die heilgen zehn Gebot’, of een rotsvaste ritmiek in ‘Wir glauben all’.

terug naar Bachkoor concerten 2016

[printfriendly]